Hidup Bersama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Bersediakah aku???

Masa mula2 aku bergelar isteri, en suami de bagitau yang bukan mudah nak jadi isteri seorang askar.. perlukan banyak pengorbanan kerana separuh dirinya milik negara.. aku masa tu tak ambik peduli pun sebab aku yakin tak ada apa yang akan jadi.. 

Selama nie pun kalau takat en suami pi belayar, duty atau masuk utan.. aku okey lagi walaupun susah sket..

tapi untuk tujuan yang satu nie aku payah sket nak lepas.. macam masa sebelum kitorang tunang dulu.. masa en suami kene ikut team navy nak bawak balik kapal selam negara.. masa tu aku memang tak sanggup pun..

tapi sekarang nie, dugaan yang lagi hebat datang.. walaupun pegawai en suami baru hantar nama dan tak confirm lagi nama encik suami aku betul2 pergi atau tak.. tapi hati aku dah mula nak libang libu bak kata orang perak...

tapi... bersediakah aku???

mampu kah aku???

berdebar tunggu keputusan bulan 7 nanti... huhuhuhu...


RASA NAK MELETOP !!!! tapi.. aku bukan belon atau bola.. huhuhu...

Tajuk entri cam ntah pape2?

Camtu lah yg aku rasa sekarang.. rasa ntah pape ntah... huhuhu...

Tensi betul lah aku sekarang nie.. 2 kejadian tak best dalam 1 masa.. 1st bencana.. aku rasa nak pengsan.. 2nd bencana.. rasa nak koma plak.. huhuhu...

Kenapa???

1st.. adik aku sibuk plak nak tukar baju bersanding.. nak pakai baju baru yang vouge kononnye setelah diracun dek mak andam.. kalau warna tu nak tukar ngan warna yg dekat2 ngan warna tema pe.. skali nak tukar baju jd warna cream + silver.. warna tema asal biru gelap + hitam..

Aku nak kata tak boleh.. mak andam kata boleh...

apa yang patut aku pilih???

yes or no???

2nd.. semalam baju yang aku tempah kat Pangkor dah sampai.. tapiiiiiiiii... skali akak tu jahit satu baju salah.. kain die bt baju.. baju die buat kain.. uwaaaaaa.... aku rasa nak koma.. dah la kain tu payah nak beli.. mahal plak tu.. pastu limited je.. rasa nak nangis tapi air mata tak nak keluar.. aku call mak.. mak gelak aku gelak.. sebab dia gelak?? baju aku ngan dia sama.. aku yg tempahkan baju die kat tukang jahit yang sama.. huhuhu...

last2 aku call Dr. Su a.k.a sepupu sepapat aku yg aku beli kain tu kat die.. nasib baik beli ngan sedara mara.. kalau tak.. mau aku duk termenung panjang nak settle bende nie. 

tapi baru half settle.. belum fully settle sbb supplier nak tolong aku cari kain tu petang nie.. 

rasa nak jerit.. nak marah je... tapi berbaloi ke?? wedding tinggal 2 minggu je lagi... ok ke back up plan aku nie...

uuwwwaaaa....

dugaan tul..

 p/s : nasib baik bukan wedding aku.. hhehehe....

Al-Fatihah...

Bismillahirohmanirrohim............

Norma mula merosot kandungan oksigen dlm badan nya mulai hr Isnin . Mmg masa pegi lawat dia pagi Isnin tew nampak Norma tenang je walaupun kadang kala dada dia turun naik di kala dia menarik nafas . Setiap nafas nya terasa berat . Oksigen nya mula stabil slowly dan mula maintain pada level 80-90%

Tghari nya semua adik beradik Norma dtg duduk bersama sama menemani Norma . Misti Norma rasa seronok sebab semua org yg dia sayangi ada di sisi nya .

Kami sembang lama ngan Talib ..Mama pun pesan kat Talib ...Lib malam nih 1 Rejab . Lib phon la pada Allah ..moga doa kita semua di dengar Allah .

Kami pulang umah jap jap tanya Talib ...Lib cam na Norma ...ok ke dia . Alhamdulillah semer ok .

Selasa malam Mak n Kak Yan teman kan Norma . Talib pulang jap and dia dtg nak tumpang tido kat umah . Dia sampai umah kita org at 10 00 pm . Sutan bawak dia gie makan .

Abg Lib doa kat Allah ...Ya Allah kalau di takdirkan Norma tew sembuh maka sembuhkan la dia ...kalau tidak maka amik la dia selembut lembut nya 

Lib pun dah pikir bang ...lib reda Norma pergi . Apa apa berlaku lepas nih Lib akan mulakan hidub baru . Lib akan jaga anak Lib baik baik . Lib kena terima semua ni . Lib betul2 tak sanggup tgk Norma mcm tew . Lib redha .

30 min lepas tew Mak tepon Talib .

Lib Norma nih Mak nampak lain macm je Lib ...Lib dtg la cepat . 

Terus Talib cepat2 drive ke hosp Serdang . Kami kat umah nih jap2 call ...Lib cam na Norma . Dia kata ok Norma nampak stabil ....so kami pun lega .

Kol 1 . 30 am tepon bunyi ....moon tgk Mama call

Munirah , Talib ada call Munirah ngan Mahmood tak ? Munirah Norma dah tak der ( dengar sora mama nangis ) ...Norma dah pergiiiii . Mama tgh siap siap nih ....lepas pack Mama cepat2 bertolak ke Pontian tau ..

Moon terus cepat2 bgn n bgtau Sutan n Sutan terus call Talib . Talib tak ckp langsug dia cuma mengiyakan aje . Moon n Sutan cepat2 amik bag amik baju budak2 . Amik je apa yg sempat sebab tahu nanti misti terus nak ke johor . Kami sampai kol 2 30 am kat Hosp . Bebudak tido dlm kereta ....Moon suh sutan naik dulu tgk ...Masa tgu dalam kereta tew punya la tak senang duduk . Selang 30 min tew sutan turun n Moon plak naik .


Moon nampak bahagian katil Norma di tutup ngan langsir ...nampak Mak ,  Talib n Kak Yan duk baca Yassin . Kawan Talib pun ada sama . Moon nampak Norma dah di tutup . Talib bukak selimut tew n Moon tgk Norma dah pun di bersih kan . Semer wayar2 n tube2 dah di cabut ....wajah Norma bersih n putih je tak nampak pun cam dia sakit ..hidung nya pun dah di sumbat kapas ...badan pun nya dah di baluti kain putih . Moon usap dahi nya n terus cium Norma . Masa tew wajahnya masih panas ...mmg rasa nak nangis tp di tahan . Terus bacakan Yassin ...Moon tgk Talib sangat tenang . Dia bacakan Yassin utk isteri nya ..Lib ...sesungguhnya Lib mmg tabah . Mungkin ini la yg Norma nantikan n harapkan dr Lib  .

Kak Lib sedih sangat tapi Lib syukur Norma pergi dengan aman . Lib sedih tapi Lib tak tau asal Lib tak ley nangis 

Moon turun plak kat parking sebab Sutan duk tunggu Isk n Yaya . Sutan plak naik n teman kan Talib .  Norma terus di bawa ke tempat mandi utk di mandikan . Kol 5 am semer dah siap . Sutan turun n amik kereta pergi ke bahagia belakang hosp di mana van jenazah dah tunggu . Norma telah selamat di mandi kan di kafan n di sembahyang kan .

Van jenazah terus gerak ke Pontian and kami follow dr belakang . Talib singgah umah amik baju2 dia sebab dia mmg sehelai sepinggang . Dia masuk umah dia cam blur ...dia masuk umah dia cam tak tau nak wat apa . Sutan suh dia gie basuh badan cepat2 amik wuduk n pack baju cepat2 . Moon tlg amik kain baju kak Yan .Lepas subuh kami gerak ke Pontian .


jenazah allahyarhamah tiba dengan selamat . Lepas tew kami plak sampai dlm kol 10 lebey . Masa tew rumah Norma dah penuh ngan sanak saudara n sahabat handai  . Nampak Talib duk di sisi Norma ...dia sampai dulu 
Mama n Rafiq lom sampai ...jap jap call Mama , Mama ada mana dah tew . Mama sampai kol 12 30 ....terus naik cepat Mama bawak Rafiq cium Mama ...




Rafiq ....cium Mama Norma ....Rafiq meh cium meh ...
Rafiq cam tahu je Mama dia dah tak da . Masa nih 1 umah sebak bila tgk Rafiq di sisi jasad Mama nya . Rasa nya nih la saat paling memilukan bila nampak Rafiq ...anak kecik yg tau apa apa pun . Tahu ke dia itu la kalli terakhir dia akan nampak Mama nya . 
sob sob
Jenazah allahyarhamah selamat di kebumikan selepas Zohor . Alhamdulillah semua berjalan ngan lancar . Saat nampak wajahnya di dalam keranda ....wajahnya tenang . Bersemadi la dengan tenang adik ku . Moon ngan Umi duk perati Talib ....rasa sangat simpati kat dia . Jap jap umi lap mata ....Moon tahu Umi amat sedey . Tapi itu lah ...mati itu pasti cuma kita tak tahu bila . 
Lib kuat kan semangat Lib ...yer mmg luka di hati Lib besar but it will heal Dik , bukan mudah utk kita lupakan pasangan kita ...insan yg kita amat sayangi yg kita belai setiap hari  ...Lib kena kuat utk Rafiq . Norma mahukan Lib jaga amanatnya baik baik .


Lib dah lakukan tanggungjawab Lib pada isteri Lib dgn sebaik mungkin . Dr hari Lib nikahi nya hinggalah akhir hayat nya Lib ada di sisi nya . Pasti Norma tahu yg Lib sayang sangat kat dia sebab dia pun amat mencintai Lib ...tapi Allah lebih sayangkan dia dan sama sama la kita doakan kesejahteraan nya di sana .


Kehilangan Norma amat di rasai n hati ini mulai rindu padanya . Kalau Moon nih hanya biras dh mula rasa rindu apa tah lagi suami nya ...mak nya ...adik abg n kakak nya misti dia org lagi rindu ...


Teringat kata kata Talib


Lib doa kat Allah jadikan la aku org yg beriman ....supaya aku dapat berjumpa dengan isteri ku nanti di syurga
Akak simpan la gamba2 tew semua nanti Lib boleh tunjuk kat Rafiq ..biar dia kenal Mama dia



Al- Fatihah


Ya Allah, Ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia dan tempatkanlah di tempat yang mulia (syurga), luaskan kuburnya, mandikan dia dengan air salju dan air yang sejuk. Bersihkan dia dari segala kesalahan, sebagaimana Engkau membersihkan baju yang putih dari kekotoran, berilah rumah yang lebih baik dari rumahnya (di dunia), berilah keluarga yang lebih baik daripada keluarganya (di dunia), isteri (atau suami) yang lebih baik daripada isterinya (atau suaminya), dan masukkan dia ke syurga, peliharalah dia dari siksa kubur dan neraka.” (Muslim 2/663)

p/s : semoga beliau akan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... amin..

nak baca kisah penuh norma - talib... sila klik sini

Hari Ibu...

Enti basi? memang dah basi pun.. nasib baik xtumbuh kulat.. hahaha

aku sebenarnya berkira2 nak post atau pun tak entri nie.. memandangkan aku memang tak menyambut mothers day a.k.a hari ibu sebab aku de dapat info yang mengatakan menyambut hari ibu nie hukumnya haram.. tapi de jugak lah en suami bawak aku ngan anak pi makan2 kat TCRS kat tesco nun.. almaklumlah.. aku kan sekarang dah bertukar kepada fast food yang menyihatkan.. diet? lebih kuranglah kan..

nie lah 2nd mothers day card yang aku terima daripada anak aku.. tapi untuk handmade nie kira 1st lah.. tu pun cikgu suh warna je kot.. 

korang jangan gelak atau senyum2  ye dengan campuran & skill mewarna anak aku.. biasalah anak lelaki aku nie..time die rajin cantik la hasil tangan die.. cuba kalau malas.. erm.. nak marah pun buang air liur je.. hehehe.. tapi dalam kes kad mothersday nie memang aku terharu lah.. sekurang-kurangnya usaha dia nak angkat pensil & warnakan kertas yang cikgu bagi tu sangat2 aku hargai.. pastu de lah cikgu lekatkan coklat sebiji kat gambar rose dalam tu.. tapi dah kene kidnap awal2 ngan mamat kecik tu.. sibuk duk tanya aku nak makan tak coklat tu.. padahal aku dah tau sangat dah yang die tu sebenarnya yang nak makan.. hehehe..


 

sedar tak sedar dah nak masuk 5 tahun aku bergelar ibu kepada Zaquan.. walaupun aku hanya ada seorang anak buat masa sekarang, tapi aku sangat2 bersyukur kerana sekurang2nya aku telah diberikan peluang oleh Allah untuk merasa nikmat sebagai seorang wanita yang bergelar ibu.. 

Insyaallah, aku akan bersungguh2 untuk menjadi seorang ibu yang baik kepada anak aku..

Tak lupa juga aku bersyukur kerana dikurniakan 2 orang ibu yang sangat hebat.. 

Alhamdulillah...

Sejuk perut bonda...

Semenjak ada imam muda.. anak aku pun berminat nak jadi imam muda..

Aku pun hantar die ke tadika islam kat Teluk Batik.. biarpun jauh sikit.. tapi kalau macam nie hasilnya.. alhamdulillah.. berbaloi2...

bukan xde tadika dalam pangkalan navy nie.. tadika kemas ade je depan rumah aku nie.. betul2 depan blok..

tapi memandangkan zaman makin maju nie.. besar cabaran nak membesarkan anak2..

aku dan en suami sepakat masukkan dia ke tadika islam tu..

semoga dia akan mendapat didikan agama yang cukup & dapat membantu kami di dunia & di akhirat nanti..

amin...

rasa nak menitis air mata bila dia baca depan aku buat kali pertama...

alhamdulillah... terima kasih Allah...

video

p/s : sila maapkan beliau yang cam pelat2 sikit ye.. hehehe...

Sepetang di Melaka...

Saje nak kongsi ngan korang gambar2 masa aku bawak anak aku g jalan2 kat melaka.. masa nie pas balik dar Darussyifa Melaka.. memang rutin aku pergi buat rawatan susulan kat sana.. sakit apa?? sila cari kat entri sebelum nie ye..

masa nie kalau tak silap aku, kitorang balik sebab adik aku bertunang.. nak ajak mak ngan MIL depa ada hal plak.. so, kami pergi bertiga je lah.. huhuhu..

jalan2 pi Melaka memang seronok.. yelah, sape yang tak seronok pi jalan2.. meh bagitau kat aku..

Ape pun sudi2lah cuci mata dengan pic aku yang hampir2 dah nak basi nie.. hehehe

Muzium Orang Asli










Taman Buaya Melaka








Zoo Melaka










p/s : malas nak update citer makan angin sangat sebab takut korang bosan.. hehehe...

Akhirnya.. tekak ku bertemu pavlova..


Tetiba tekak aku nie teringin nak makan dessert omputih la plak.. hati mengidam nak makan yang besar.. tapi bila fikir, kalau xhabis mcm mana? terus aku order mini pavlova.. kebetulan de lah one of my fb friend post at her wall mentioned she just finished baked pav for her costumer.. pe lagi.. aku pun terus la order.. wah.. semenjak makan pav nie sakan mak speeking spekong nie ye.. ahakss...

Rasa pav nie memang lain daripada dessert lain yang pernah aku makan.. tapi sebabkan tekak aku nie tekak pure melayu + jawa.. maka akak kata ok2 je lah.. kan?

Rasa sangat puas hati bila ape yang kita nak makan kita dapat makan.. Alhamdulillah...

Sesambil aku order untuk aku ngan Zaquan mencekik, aku pun beli nie utk suprisekan en suami.. tapi sayangnya en suami makan sket je.. huhuhu.. aku ngan Zaquan senyum lebar lah.. kalau ayah dia xmakan.. kami bleh bahagi pav 2 bahagian je.. dapat banyak sket.. hahahaha...

malam tido bleh mimpi g melancong kat europ gaknye.. 

(^_^)

Sharing Is Caring


Hari Tanpa Rancangan Astro Percuma..

Bila dah seminggu dapat tengok 130 channel secara percuma.. rasa kekok bila tekan2 channel CI takde apa2 yang keluar.. nie yang aku rasa macam nak langgan rancangan tu.. tapi berbaloi ke? rancangan yang sedia ada pun xtertengok.. nak tambah channel lagi? mesti en suami bising.. hehehe...

Apa2 pun..

Good marketing stratergy ASTRO..

Tapi aku rasa sedih sebab permohonan kitorang nak tukar kepada ASTRO Beyond telah ditolak.. bayar mahal2 tapi xboleh nak dapat channel banyak macam dalam pakej astro max tu.. sedey tul rasa.. Pastu piring ASTRO terpaksa diturunkan dan kena guna piring yang dah disediakan.. nasib lah duk kuarters askar nie kan.. macam2 undang2.. tapi aku tetap suka duduk kuarters.. hahaha..

So, tahun depan sila bagi ASTRO menang lagi ye.. maka kita akan dapat tayangan semua channel percuma selama seminggu lagi...

erk.. ade ke?? tahun depan? lama giler.. berangan tul aku nie.. hahahaha...


p/s : nasib baik aku cuti 3 hari minggu lepas.. puas gak la merasa rancangan free.. semua nak free kan? tabiat manusia.. atau aku je ?? ahaks..

Kembali Tersenyum... My Hero Is Back...

Alhamdulillah...

En suami dah balik dari latihan dengan tentera udara kat hutan di Pahang.. ringan sikit la beban aku nak buat kerja2 rumah nie.. tambah2 gembira.. Zaquan lah, tiap2 hari duk mengira bila ayah dia nak balik.. kadang2 sebelum tido, dia akan cium selimut ayah dia.. aku yang tengok nie pun mula lah berjujuran air mata.. mak selalu kata, sebab en suami selalu tolong aku buat kerja rumah lah aku akan susah kalau die tak de.. oppss.. bukan aku yang paksa die buat ye.. aku pun dah marah die jangan buat kerja rumah.. tapi dia yang rajin nak buat.. xkan aku nak marah die.. die bukan buat jahat pun.. (best tul ayat cover aku nie.. ahaks... sila jangan meluat ye..)

bila en suami ada.. zaquan tak kan ada masalah tak cukup tidur lagi kalau aku kene petang.. maklumlah aku kan balik kul 11.00 pm.. sampai umah dah kul 11.30 pm.. 

bila en suami ada.. kain baju sume dia settlekan termasuk lipat baju ( aku memang kureng gemar lipat baju.. basuh ok..)

bila en suami ada.. balik kerja malam.. anak dah tidur, homework dah siap.. baju sekolah dah siap gosok..

bila en suami ada.. kalau aku balik kerja malam, lambat tido.. esok pagi2 tak payah kelam kelibut nak settle hantar zaquan ke sekolah...

so????

aku banyak masa nak rehat.. setelah 2 minggu tak cukup rehat ok.. mana nak pk kerja.. anak.. nak siapkan tempahan hantaran member en suami.. nak siapkan bunga telur wedding adik aku.. robot pun kene hantar servis kalau dah running tak berhenti.. tu yang kadang2 rasa aku dah hampir2 nak bertukar jadi zombie.. hahahaha...

kalau aku dapat keje shift biasa tanpa ot 2 jam tu.. mesti idup aku akan terurus balik.. tapi siapalah yang akan faham masalah aku ngan kawan2 aku.. kitorang nie timun je.. huhuhu..

ape2 pun.. bila ada en suami di samping aku..

semua yang susah tak kan terasa sangat susah nya..

sayang ketat2 untuk en suami..



ok.. aku benti dulu sebelum korang meluat dan muntah.. hahahaha

Renungan Bersama...

Nota daripada seorang sahabat di Universiti Medina kepada Bersih 3.0

Bismillah....

Sebelum bersungguh-sungguh ingin menghapuskan korupsi pada pemerintah, rakyat harus menghapuskan korupsi pada diri mereka sendiri. Berapa ramaikah rakyat yang mengabaikan solat namun mengharapkan pemimpin seperti Umar Abdul Aziz? Berapa ramaikah rakyat yang menipu dalam urusan perniagaan namun mengharapkan pemimpin yang jujur dalam harta negara ?

Berapa ramaikah rakyat yang sangat kedekut dalam bersedekah namun mengharapkan mereka mendapat harta negara dengan saksama ? Berapa ramaikah rakyat yang melanggar undang -undang keselamatan jalanraya namun mengharapkan mahkamah yang telus? Berapa ramaikah rakyat yang tidak peduli terhadap mesej kenabian lalu mengharapkan pemimpin yang memimpin dengan jalan kenabian ?

Sebelum rakyat bising mereka ditipu oleh Kerajaan, semak dulu adakah rakyat sudah berlaku jujur dalam urusan mereka dengan kerajaan. Masih ada lagikah rakyat yang tipu ketika 'punch card' di tempat kerja. Masih ada lagikah rakyat yang tipu 'office hour' dengan meng'ular'. Masih ada lagikah rakyat yang ambil M.C tanpa ada apa-apa keuzuran. Masih ada lagikah rakyat yang tipu 'claimn' untuk out station. Masih ada lagikah rakyat yang gunakan harta pejabat untuk kegunaan peribadi. Jika rakyat masih tipu kerajaan, maka tidak pelik kerajaan juga akan tipu rakyat.

Telah menjadi Sunnatullah bahawa kaum-kaum yang zalim itu diperintah oleh orang yang zalim.

Firman Allah: “Dan (penduduk) negeri itu telah Kami binasakan ketika mereka berbuat kezaliman.” (Surah Al Kahfi, 18: 59)

Al-Walid ath-Tharthusi rahimahullah berkata, “Sehingga sekarang masih terdengar orang-orang berkata, “amalan - amalan kalian adalah pekerja-pekerja kalian”, sebagaimana kalian sekarang ini;maka seperti itulah kalian akan dipimpin."

Di dalam al-Qur’an terdapat ayat yang semakna dengan perkara ini.

“Dan demikian kami jadikan sebahagian orang-orang yang zalim itu menguasa sebahagian yang lain disebabkan apa-apa yang mereka (masyarakat) usahakan.” (Surah Al-An’am, 6: 129)

Imam Ibnu Katsir rahimahullah menjelaskan (berkenaan ayat tersebut)

“Tiada orang yang zalim pun melainkan ia akan diuji dengan orang yang zalim. Dijadikan dari kalangan orang-orang yang zalim, mereka dikuasai oleh orang- orang-orang yang zalim lainnya Sebahagian mereka dihancurkan dengan sebahagian lainnya, dan sebahagian mereka disiksa dengan sebahagian lainnya, sebagai balasan atas kezaliman mereka.” (Rujuk: Shahih Tafsir Ibnu Katsir, Terbitan Pustaka Ibnu katsir, jil 3, m/s. 430)

“Wahai rakyatku! Bersikap adillah kepada kami! (Bagaimana mungkin) kalian mahukan dari diri kami sebagaimana yang dilaksanakan oleh Abu Bakar dan Umar, sedangkan kalian tidak pun mengerjakan sebagaimana apa yang mereka amalkan?!” (Siraj al-Muluk, m/s. 100-101).

Pemimpin itu asalnya adalah seorang Rakyat. Zalimnya seorang Pemimpin disebabkan zalimnya seorang Rakyat, begitu juta sebaliknya

****Fikir fikirkan lah....setakat mana amalan kita sebelum kita mengharapkan amalan baik dari

Pemerintah ?

1. Sudahkah kita membayar zakat dengan telus

2. Sudahkah kita mendidik anak dengan didikan islam

3. Sudahkah kita menjalankan amalan Rukun Islam dengan sempurna

4. Sudah kah kita membantu kaum keluarga seperti di syariatkan

5. Sudahkah kita menjadi anak atau abang lelaki yang bertanggung jawab

6. Sudahkah kita solat 5 waktu sebelum bercakap hal agama

7. Adakah kita bertanggung jawab terhadap Mak Bapak dan kaum keluarga

8. Adakah kita menjadi jiran mengikut ajaran islam

Dan banyak lagi....Tanya lah diri kita setakat mana amalan kita? sebelum bercakap mengenai islam

dalam negara ?


sumber : facebook

Kapal Rahmat Moment..


Korang pernah dengar tak pasal KD Rahmat yang telah dilucut tauliah dan sekarang dikenali sebagai Kapal Rahmat. Kalau korang datang ke Lumut jangan lupa singgah ke Marina Wing untuk melihat sendiri Kapal Rahmat yang dah dijadikan muzium. Aku memang suka benda2 antik & bersejarah nie. So, hati pun sangatlah teruja nak pi masuk dalam muzium tu. memula en suami aku tak nak, biasalah die mana suka g tempat yang panas2 xde air-cond atau kipas nie.. memang kapal tu de air-cond tapi tak de lah sesejuk mana.. masih boleh berpeluh jugak lah kalau masuk time cuaca panas.

Memang sangat best dapat masuk kapal Navy yang antik macam nie. ada satu perasaan yang hiba sebab yelah, kapal nie pernah ada zaman kegemilangannya.. en suami aku kata, Singapura takut sangat kalau kapal nie lalu negara diorang & kalau tak silap aku en suami pernah la bagitau kalau kapal nie nak lalu Singapura de satu radar yang kapal nie terpaksa tutup.. hebat kan? Tapi sekarang kapal yang banyak jasanya nie dah dilucutkan tauliahnya a.k.a. dipencenkan daripada Tentera Laut dan kini dah bertukar menjadi muzium. Aku berharap sangat adalah pihak yang akan membangunkan semula kapal nie untuk menjadi sebuah muzium yang hebat sehebat namanya sewaktu masih berkhidmat dengan NAVY.. semoga kapal nie takkan menjadi besi buruk yang akhirnya dibuang.. sayang kan kalau nilai sejarah macam nie dibiarkan tinggal hanya pada nama..

Ape pun.. jom scroll cuci mata tengok gambar yang sempat aku ngan en suami ambil sepanjang kami kat situ.. 




nie lah tempat hubby aku bertugas satu ketika dulu.. bahagian semboyan a.k.a. komunikasi

anak navy yang selalu diberi pendedahan tentang navy..







hukum alam memang macam nie, satu hari kita di atas.. sampai masa kita di bawah.. 

p/s : gambar lama yang baru nak di publishkan.. de banyak lagi tengah menunggu giliran.. ahaksss... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...